Facebook adatvédelmi beállítások

Nem rossz, csak tudni kell használni

Bevallom kicsit bosszantott amikor olvastam az Index.hu cikkét, mert azt láttam hogy az a több mint 26 ezer ember egy percet sem szánt az adatvédelmi beállításokra, ellenben odatette magát amikor a Facebook-ot kellett vádolni a hanyag adat kezelésért.  Vágjunk bele!

Személyes információ és megosztott tartalom

Az elsők között említem azt a beállítást ami sok kellemetlenséget okozhat. Ez az üzenőfali beállítás amin engedélyezni tudod hogy írkálhat e bárki az üzenőfaladra vagy sem. Azon alapvető beállítások mellet hogy melyik adatodat (születésnap, vallási nézet, politikai nézet, fényképek láthatósága) ki láthatja ez az egyik legfontosabb. Különösen idegesítő lehet ha sok rossz akaród van a közösségben és mindenféle lejárató szöveget posztol a faladra, ezeket könnyen kivédheted egyetlen klikkel. Azonban ezzel a klikkel sok barátod lehetőségét is megkurtítod hogy felköszöntsön születésnapodon, vagy más jó kívánságokat közöljön Veled. Itt tudod letiltani a korábban már említett “Napi gyárak” posztjai amik azért lássuk be tudnak neccesek lenni. :)

Elérhetőségek

Azt hiszem sok komment nem kell hozzá. Itt adhatod meg a villanyleveles címed, a csevegő azonosítót és más elérhetőséget amin kapcsolatba tudnak Veled lépni a felhasználók, barátok. Azt gondolom hogy elég ha a mail címed láthatóságát lekorlátozod az ismerősökre és ugyanekkor az ismerősnek jelölés lehetőségét alap beállításon hagyod. Így elérhetnek az emberek de mégis megmarad a privát szférád. Ha van weboldalad és fontos hogy lássák mások, akkor ez egy nagyszerű alkalom hogy beírd ide. Én például ebben a menüpontban egyedül az ismerősnek jelölés lehetőségét hagytam meg mindenkinek, a többit lekorlátoztam az ismerőseimre. Talán ez a legegyszerűbb.

Ismerősök, Címkék és Kapcsolatok

Ebben a menüpontban ajánlom figyelmedbe mindjárt az elsőt (Ismerősök). Ha éppen ki akarod védeni hogy jelenlegi, vagy remélhetőleg jövendőbeli munkahelyed “utánad járjon” akkor korlátozd a saját ismerősökre a láthatóságot. Védd ki a cégek adatéhségét reményteli alkalmazottuk utáni kutatásukban :) Ugyanakkor a szabadidős tevékenységeket, a “miket szeretek” részt és a tanulmányokat nyugodtan kiadhatod nekik. Döntsenek ez alapján.

Keresés

Azt hiszem gócponthoz érkeztünk, mert a világsajtó ezen a ponton volt leginkább kibukva. A Facebook keresési listája (tehát ha valaki a nevedre keres és megtalál) talán még elfogadható, mert azért vagyunk itt hogy megtaláljuk rég nem látott barátainkat, osztálytársakat, kollégákat.  Tehát ez még rendben is van. De hogy nyilvános keresési listákban (Google, Yahoo, Bing) ránk találjanak a nevünkre keresve és csámcsogjanak az adatainkon, fényképeinken, bejegyzéseinken azt már én is egy kicsit túlzásnak találom. Ez egy zárt közösség elvileg. Barátaink, családtagjaink, kollégáink vannak itt. Ezen a körön kívül senkinek semmi köze az adatainkhoz. De! Ki lehet kapcsolni.

Alkalmazások és Weboldalak

Na ez egy érdekes menüpont. Az “Amiket megosztasz” rész tulajdonképpen a Facebook Connect alkalmazással, más weboldalak regisztrációját egy klikkel megoldó megoldását fedi. Hogy milyen oldalakhoz csatlakozol íly módon az csak és kizárólag Rajtad múlik. Az így közzétett információkat tudod más menüpontokban szabályozni.

Ha nem akarsz egy ismerősödben csalódni, vagy inkább nem szeretnél meglepődni hogy hogyan is jutott nyilvánosságra hogy hol laksz vagy más érzékeny információ, akkor állítsd be hogy Rólad milyen információkat oszthatnak meg Mások. Ez a másik kényespont a nyilvános keresés után. Ugyanitt tudod letiltani, beállítani  a “Napi gyárakat”, Café World-öt, Farmville-t és más “villeket” amiket játszol.

Letiltott felhasználók listája

Ha figyelmetlen voltál és mégis megosztottak Rólad információkat, csalódtál egy ismerősben vagy csak van aki folyton zargat akkor itt az alkalom hogy lenyomd őket mint a bélyeget. Ez különösen híres embereknél fordulhat elő, Nekik viszont ajánljuk egy rajongói oldal létrehozását amin bővített elemekkel tudják a kapcsolatot tartani a rajongókkal. Ha segítség kell egy ilyen oldal létrehozásához szólj nekünk nyugodtan!

Személyes megjegyzés

Az adatvédelem beállítása nem vesz többet 15 percnél igénybe. Lehet hogy hagy még kívánni valót maga után egyes pontokon de egy átlagos felhasználónak ezek a beállítások bőven elég kell hogy legyenek. Nem célom hogy védjem a Facebook-ot, egyszerűen szeretnék rávilágítani hogy nem minden rossz, amit annak mondanak.

A YourOpenBook működése és az ezzel kapcsolatos aggályok még nem feltétlen tisztázottak, de hogy nem fair az biztos.

Facebook adatvédelmi ellenőrzés (angol nyelvű, haladó internet használati tapasztalatokat igényel)