Hogyan válasszunk megfelelő domaint?

Mit is mondtál mi a címe az oldalnak?

Szinte a leggyakrabban elhangzott kérdés egy új oldal esetében. Szerintem már mindenki kérdezte vagy hallotta a kérdést. Ha az előbbi állítás igaz akkor az oldalnak a címe nem volt könnyen megjegyezhető. Tehát az első feladatod hogy olyan címet válassz amit a látogatóid (vásárlóid) könnyen megtudnak jegyezni. Maradva a virágüzletes példánál: el kell gondolkoznod hogy a www.viraghazhozszallitas.hu vagy a www.viraguzlet.hu domain a megfelelő a számodra. Vagy valami hasonló.

“Jó tanács: Ha a céged Horváth és Társa Kft. névre hallgat véletlen se jegyeztesd be a www.horvathestarsa.hu domaint. Kulcsszóválasztás szempontjából sem jó, másrészt azt a bizonyos négylábút sem érdekli hogy hogy hívják a céged. Csak a termék/szolgáltatás a lényeg.”

A kevesebb, több

A világ egyik leghosszab domainje a www.abcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijklmnopqrstuvwxyzabcdefghijk.com. Egy ingyenes e-mail szolgáltató webcíme. Szerinted így első pillantásra mekkora sikere lehet? A leghosszabb bejegyezhető domain név 63 karakter hosszú lehet. De ez nem az a hely ahol maximalizmusra kell törekedni. Egy pár évvel ezelötti tanulmány szerint a 10-nél több karakterből álló domain neveket 50%-al kevesebb alkalommal gépelik be az emberek mint a 10 alattiakat. Nagy sikert a 4-6 karakterből álló címek tudnak hozni, de a 8-10 karakterből álló domainek is megfelelnek a célnak. Hozzáteszem hogy így 2010-ben már elég kevés az a domain amit még nem foglaltak be brókerek vagy általam “bástyázók”-nak nevezett cégek. Tehát a kevesebb, több.

Egyes-többes vita, ragozások, egyéb megoldások

Ha utána jártál hogy mi a helyes választás a Te címed esetében, leellenőrizted hogy szabad e a domain és azt találtad hogy már foglalt, jöhetnek a B tervek.

A www.virag.hu már foglalt (bár sokat vesztettél) de jöhet a következő megoldás a sorban ami még mindig sikerre vihet. Itt a www.viragok.hu verzió amit már kevesebben keresnek ugyan de még könnyen megjegyezhető. Ez is foglalt? A virágos példánál maradva jöhet a www.viragoldal.hu domain vagy a www.viraglap.hu oldal. Ha ezek foglaltak, akkor jön a sorban a következő kulcsszó. Hidd el ezen a vonalon több variációval nem érdemes próbálkozni mert csak lejáratod magad. Viszont egyes termékek/szolgáltatások esetében lehet ragozni a címet. Ilyenkor jöhet a www.utazz.hu vagy www.apoldakormod.hu. Ha feltetted a kérdés már a szakasz végére érve hogy “és mi a helyzet a kötőjeles verziókkal?” akkor már láthattál pár ilyen domaint. A kötőjeles verziók csak a legvégső esetben jöhetnek szóba mert azokat nehezen lehet megjegyezni. Mármint a kötőjelet.

Lokalizáció

Van olyan hogy a boltod, szolgáltatásod csak egy bizonyos földrajzi körben elérhető. Lehet ez azért mert helyhez vagy kötve, az anyavállalatod régiókra bontotta az értékesítést és más területekre nem engednek betörni, vagy lehet azért mert egy cég viszonteladója vagy és a cég hivatalos weboldal nem segít téged az értékesítésben. Ajánlott a lokalizáció, tehát a www.viraguzletdelpest.hu vagy a www.viragbolteger.hu domain választás.

Összetévesztés, megelőzés

Okulva egy nagy multi, Zwack Unicum Rt hibájából biztosra kell menni. Vedd azt ahogy leírod a választott címet, tedd hozzá azt ahogy kiejted és/vagy azt ahogyan még lehet írni és foglald be az összes variációt. Ugyanis az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testület (TT) senkinek nem hódol be. Történt ugyanis hogy egy miskolci férfi bejegyzést kért az unikum.hu címre. Érthető módon a Zwack beadvánnyal élt a bejegyzés ellen mert szerinte megtévesztő tartalom szerepelhet az oldalon. Végül persze alul maradt az óriás cég mert nem figyelt eléggé erre a dologra időben. Az unikum.hu címen numizmatikával foglalkozó oldal jött létre. De ha a mai állapotot nézem csak dűlőre jutottak a felek “külön megegyezésben”.

Brókerek, bástyázók, egyebek

Domain brókerek azok a személyek akik jó pénzért elintézik hogy már befoglalt domain nevek a tieid legyenek. Persze legálisan. Ez itthon még egy nem feltétlen bejáratott szolgáltatás de utánajárhatsz ha kötélnek állsz.

Bástyázók azok, akik egy vállalaton belül dolgoznak (bármilyen cég), akik a konkurencia elől foglalnak be adott témában domaineket. Ezzel a tevékenységgel sok helyről kiszorítják a konkurenciát és olyan megoldásokra kényszerítik a versenytársakat amiktől az első három szakaszban óvva intelek.

És van a harmadik csoport akik “megélhetési domain jegyzők” úgymond :) . Például befoglaljuk a www.virag.hu domaint és csak akkor adjuk tovább bárkinek ha az egy általunk megfelelőnek tartott összeget (jó domain esetében 7 számjegyű) átutalnak a bankszámlánkra.

Jegyzetek

Itt tudod ellenőrizni hogy foglalt e domained.
Elvi állásfoglalások